Оторизиран Доставчик за контактни лещи и разтвори; ЕИК: 204867508 /Понеделник - Петък 10:00 -17:00ч. / Tелефон за поръчки: 0878 198 448

Често задавани въпроси

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ СВЪРЗАНИ С КОНТАКТНИ ЛЕЩИ И ТЯХНАТА УПОТРЕБА
 
 1.Въпроси за контактните лещи.  
Каква е минималната възраст, от която може да се носят контактни лещи?
Средната възраст, на която дете може да започне да носи контактни лещи, е 13 години. Доказано е, обаче, че някои по-малки деца са достатъчно зрели, за да носят и да се грижат за контактни лещи. Успешното носене на контактни лещи зависи най-вече от отговорното отношение на детето, не толкова от възрастта. 
Вижте видео:

 

 
  Трудно ли се поддържат контактните лещи?
Технологичният и клиничният напредък направиха контактните лещи много лесни за използване. Да се грижите за тях е лесно с многофункционалните разтвори, които почистват, дезинфекцират и съхраняват еднакво добре. А за да ви е най-лесно, обмислете варианта за еднодневни лещи. Носите ги през деня, а вечерта просто ги изхвърляте.
Разберете повече от статията „Какво да правим и какво да не правим при здравословната поддръжка на контактните лещи“.
 
  По-скъпи ли са контактните лещи от очилата?
Цените на контактни лещи могат да бъдат учудващо достъпни. В допълнение, да смените изгубена контактна леща е по-евтино и лесно в сравнение със смяна или поправка на счупени очила.
 
  Мога ли да продължа да използвам очилата си щом съм започнал да нося лещи?
Разбира се. Можете да сменяте лещите с очила, в зависимост от специфичните ви условия, нужди и предпочитания. Въпреки това, лещите могат да бъдат носени и постоянно. Изборът е ваш.
 
  Не ми е нужно постоянно да нося очилата си. Защо са ми лещи?
Ако нямате нужда от постоянна очна корекция, контактните лещи са лесна алтернатива на това постоянно да махате и слагате очилата. И за разлика от очилата, контактните лещи не се зацапват, запотяват, падат и чупят, а в същото време не намалява и периферното ви зрение.
 
  Мога ли да нося контактни лещи когато спортувам?
Да, контактните лещи са много подходящи за спорт. Те осигуряват чисто и ясно зрение без да се притеснявате дали ще се запотят или паднат по време на игра, както с очила. Няма да загубите и периферното си зрение, което за много спортове е съществено.
Прочетете статия относно контактните лещи и спортът. Част 1 и Част 2
Вижте и видео:

 

                                                                                                                                               
  Казаха ми, че имам астигматизъм. Мога ли да нося контактни лещи?
Да. Астигматизмът вече не е бариера пред контактните лещи. Контактните лещи с астигматизъм се наричат Торични. Предлагат се от всички най-големи производители.
Разберете какво е астигматизъм, какво да знаем при преглед за торични лещи и как да поръчате.
 
  Може ли контактната леща да се загуби зад окото ми?
Никакъв шанс. Физически е невъзможно леща да се изгуби „зад“ окото. Окото е обградено от мембрана, която се свързва с вътрешната част на клепача, така че лещата няма как да се изгуби.
 
  Може ли контактната леща да се слее с окото ми?
Не. В общия случай контактните лещи се изваждат от окото лесно. В началото е нужно само малко повече търпение и практика.
 
  Може ли контактната леща да изскочи от окото ми?
Не, с качествено напасване контактната леща би трябвало да стои на мястото си през цялото време на носене. Дори в редки случаи, когато се размести тя пак остава на окото ви и можете да я позиционирате отново.
 
  Може ли контактната леща да одраска окото ми?
Проблеми с контактните лещи могат да се появят, но не са често срещани. Най-често очни проблеми се появяват когато лещите са лошо напаснати или не следвате препоръчителния срок на употреба. Ако усетите необичаен дискомфорт или промени в зрението ви, махнете лещите и незабавно отидете на преглед при офталмолог.
 
  Често ли се появяват инфекции при носене на контактни лещи?
Здравни проблеми, свързани с носенето на контактни лещи може да се появят, но това е рядкост. Най-често те са свързани с лошо почистване и поддръжка на лещите. Ако следвате инструкциите за правилно носене и грижа, не би трябвало да имате проблем.
 
  Как повлияват алергиите на контактните лещи?
Алергиите, пренасяни от въздуха, като от цветен прашец, прах и козина от животни, могат да се наслоят върху лещите и да ви причинят дискомфорт. За да предотвратите това, използвайте еднодневни лещи. С тях комфортът при носене се увеличава значително, в сравнение с лещите, носени повече от 2 седмици.
Вижте видео:

 

                                                                                                                                                    
  Какъв материал е хидрогелът?
Хидрогелът е мек полимер, съдържащ вода. Използва се за направата на контактни лещи.
 
  Какъв материал е силикон-хидрогелът?
Силиконовият хидрогел е от новото поколение полимери, използващи се за направата на лещи. Той се характеризира с много по-добри качества  в сравнение с останалите материали.
Разберете защо силиконовият хидрогел е материалът на бъдещето от тази статия. Част 1, 2 и 3.
 
  Какво означават Dk и Dk/t?
Dk, или кислородна проникваемост, е количеството въздух, което може да премине през материала на лещата. Dk/t, или кислородна преносимост, указва какво количество въздух минава през лещата в определена нейна дебелина.   
 
Нося очила и искам да ги заменя с лещи. Трябва ли да променям диоптъра за лещи?

Диоптърът за контактни лещи се променя, когато е над 4.00. Когато е под тази стойност диоптърът не се променя. Вижте в таблицата* как се променя диоптъра съответно за плюсови и минусови лещи:
Промяна в диоптъра за лещи
 *Таблица за преизчисляване на диоптъра на контактните лещи от диоптъра на очилата, при вертексно разстояние 12мм


 
2. Доставка
 Колко време отнема доставката на продукт от Lensmarket.bg?
Сроковете за доставка на поръчани чрез сайта стоки са до 48 часа за района на цяла България за всички налични стоки и до 20 дни за стоки, които не са налични на склад(наличността на всяка стока е описана). Ленсмаркет ЕООД си запазва правото, след като информира потребителя да удължава посочените срокове с  до седем дни.
 
3. Плащане
 Как мога да заплатя поръчката си?
Има три начина да направите плащане.
- Наложен платеж
- Банков път
- Чрез системата на ePay.bg
Прочетете повече за Методите за плащане.
 
4.  Основна информация За Lensmarket.bg
Кой снабдява Lensmarket.bg с контактни лещи и аксесоари?
Всички продукти са ни предоставени директно от производителя или оторизиран негов представител за България.
 
Как да избера от кой онлайн магазин за контактни лещи да купя?
Купуването на контактни лещи не е точно същото като да купувате „стандартен“ продукт от интернет. Ако все още не сте пазарували контактни лещи от интернет, тази секция на сайта заслужава да се прочете. Тя съдържа нашите препоръки относно това, какво да съблюдавате при избора на вашия онлайн доставчик:
- Онлайн магазинът предоставя ли съвети как да носите и как да се грижите за контактните си лещи?
- Онлайн магазинът предлага ли конкурентни цени?
- Контактите на онлайн магазина (телефони, адрес, град) лесно ли се откриват?
- Онлайн магазинът снабдява ли се с контактни лещи от български доставчици?
- Уебсайтът изглежда ли професионално?
Ако онлайн магазинът, който сте избрали, отговаря на всички тези критерии, можете да бъдете спокойни, че пазарувате от надеждна компания.