Какво знаем за лещите от силиконов хидрогел – Част 1

Публикувана от lensmarket kabakchiev 19/01/2016 0 Коментари

Силикон-хидрогелните лещи са съвременен вид меки лещи, които увеличават притока на кислород през лещата към роговицата. Всъщност, лещите от силиконов хидрогел пропускат пет пъти повече кислород, от обикновените меки лещи. 
 
И двата вида меки лещи са направени от обичащ водата пластичен материал, наречен хидрогел. Този материал става твърд, когато е в сухо състояние, но когато абсорбира вода, става мек. Ако някога сте оставяли лещи от силикон-хидрогел да изсъхнат, знаете че се деформират, стават твърди и крехки, но щом ги накиснете в разтвор за няколко минути, стават меки и еластични. 
 
Лещите от силиконов хидрогел за пръв път се появяват през 1998 г. Според проучване направено в САЩ, днес те са най-популярният вид лещи, използван от 67% процента от потребителите, последвани от обикновените меки хидрогелни лещи(24%), твърдите газопропускливи лещи (8%) и хибридните контактни лещи (1%).
Популярни видове силикон-хидрогелни контактни лещи са Acuvue Oasys (Johnson&Johnson), Air Optix Aqua (Ciba Vision), Biofinity (Cooper Vision), PureVision и PureVision 2 (Bausch + Lomb), Ultrawave Silicone-hydrogel (Ultravision).
 
Предимства на лещите от Силиконов хидрогел
Всички контактни лещи редуцират количеството въздух, което достига до предната повърхност на окото. Когато кислородът в роговицата драстично намалее, настъпва състояние, наречено хипоксия. То се изразява в проблеми като зачервяване, подуване на очите, размазано виждане и дискомфорт. Хипоксията също може да увеличи рискът от инфекции.
Очните инфекции стават голям проблем през деветдесетте, когато контактните лещи набирали популярност. С увеличаването броя на хората, които не свалят контактните си лещи през нощта и в продължение на дни, се увеличил и броят на очните инфекции.
Силиконовият хидрогел е въведен с надеждата да намали свързаните с хипоксията проблеми и да увеличи сигурността при ежедневно носене, както и при удължено носене на меки контактни лещи.
Увеличаването на притока на кислород към окото е полезно за всички, носещи лещи, особено имайки в предвид, че много от носещите не спазват предписанията на лекаря си относно правилната грижа за лещите и навременната им подмяна.
 
Според проучване на Ciba Vision, около 1 от 5 човека, които носят лещи, спят с тях, а сред тези пациенти близо двама от трима носят лещи, които не са предназначени за продължително носене.
 
Приложение на силикон-хидрогела за специални видове лещи
Увеличената кислородопропускливост на силикон-хидрогелните лещи ги прави идеални да специални видове лещи,които може да предизвикат проблеми, свързани с хипоксия, ако са направени от обикновен мек хидрогелен материал. Това включва всички видове лещи, които изискват по-голяма маса, като торичните лещи за астигматизъм, мултифокални, лещи по поръчка, при различни усложнения с поставянето, както и меки контактни лещи за кератоконус.
 
Очаквайте скоро Част 2, където ще отговорим на въпроса „Има ли риск от кератит със силикон-хидрогелните лещи“ и ще обърнем внимание на алергиите, които могат да се появят.
 
ВИЖТЕ ОЩЕ: КАКВО ЗНАЕМ ЗА ЛЕЩИТЕ ОТ СИЛИКОНОВ ХИДРОГЕЛ ЧАСТ 2

Текст на коментара