Какво знаем за лещите от силиконов хидрогел – Част 3

Публикувана от lensmarket kabakchiev 19/01/2016 0 Коментари

Възможни алергични реакции при лещите от Силиконов хидрогел
 
В някои блогове и онлайн форуми можем да прочетем мнения на хора, оплакващи се от симптоми, наподобяващи алергия. Най-честите проблеми сред носещите силикон-хидрогелни лещи са червенина, дискомфорт, сърбящи очи и сухота. Но тези симптоми може да са предизвикани от сухота, чувствителност при смяната на лещите или промяна в начина на грижа за тях. 
 
 
Въпреки че лещите от силиконов хидрогел позволяват преминаването на повече кислород към повърхността на окото, добавеният силикон може да намали влажността им. За да преборите тази тенденция, избирайте разтвори и капки със специални овлажняващи агенти, запазващи силикон-хидрогелните лещи хидратирани през целия ден. Този проблем няма да се появи при повечето хора, но тези, имащи сухи очи, е вероятно да почувстват дискомфорт, който не са изпитвали с други хидрогелни лещи. Тези симптоми на сухота, обаче, не бива да се объркват с алергия към силикон-хидрогелните лещи. 
 
Тъй като силикон-хидрогелните лещи позволяват на повече въздух да стигне до окото, някои от носещите ги може да се притеснят за очите си, поради една парадоксална причина. Това, което прави меките лещи толкова удобни, е намалената кислородна пропускливост, която прави роговицата по-малко чувствителна. Когато ги замените със силикон-хидрогелни лещи, чувствителността на очите се възвръща и в началото, чувството е по-различно, от колкото с обикновените хидрогелни лещи.
 
 
И така – По-добри ли са лещите от силиконов хидрогел?
 
Повечето офталмолози са съгласни, че най-очевидното преимущество на лещите от силиконов хидрогел е изключването на свързаните с хипоксията проблеми, характерни за меките лещи от обикновен хидрогелен материал.
 
Увеличеният поток на кислород към лещата позволява на повече хора да носят лещите си дълги часове, без това да се отразява на комфорта им. Въпреки това, силикон-хидрогелните лещи не изключват напълно възможността за зачервяване на очите и дискомфорт. При някои пациенти това е възможно да се случи, но в по-лека форма, отколкото при обикновените хидрогелни лещи.
 
В заключение, всички контактни лещи имат своите плюсове и минуси. Най-добрият начин да разберете дали силикон-хидрогелните лещи са правилният избор за Вас, е да се посъветвате с очния си лекар след проведен преглед.


Прочетете още:

КАКВО ЗНАЕМ ЗА ЛЕЩИТЕ ОТ СИЛИКОНОВ ХИДРОГЕЛ – ЧАСТ 2
КАКВО ЗНАЕМ ЗА ЛЕЩИТЕ ОТ СИЛИКОНОВ ХИДРОГЕЛ – ЧАСТ 1

Текст на коментара