Лещи от бъдещето

Публикувана от Яна Блехова 25/09/2019 0 Коментари

Ежедневно използваме таблет, или смарт телефон. Когато караме кола наблюдаваме таблото с каква скорост се движим, имаме ли бензин и т.н. 

Представете си, че можете да замените телефона си или таблото на кола за интелигентна контактна леща. Луди ли сте, ще кажете? Не чак толкова. Инженери от университет във Вашингтон се доближили много в тази посока.
 
В начало на 2018 година представиха публично резултатите си. Достигнаха чак до проби със зайци. Възможностите на контактните лещи със способност на виртуална реалност са много големи. Това предлага страхотно преживяване на компютърна игра без ограничаване на движението на играча. Контактната леща може да прожектира уебсайта директно в очите ни, значи ние ще “стоим” директно в сайта. И например шофьорът ще вижда подсъзнателно скороста с която се движи около себе си. 
Лещите с електронен чип са нови възможности и за слепи хора.  „Новите“ очи могат да се настроят невероятно лесно. Само се слага контактна леща в окото.
Приложенията, подобно на таблета, ще отварят нови възможности. За сега контактните лещи са изпробвани само в очите на зайци. Престоявали са по 20 минути. Животните не показвали никаква нежелателна реакция.
 
Телта в електрическа верига е дебела само няколко нанометъра. Диодите са широки приблизително една трета от милиметра. Електрониката е здраво „затворена“ в материята на контактната леща. 
Частите на елетрическата верига са подредени с помоща на капилярни сили. Същите сили, който вдигат водата в тънка стъклена тръбичка. Контактната леща може да има освен електрическа верига и диоптри, за да изпълнява и своята основна роля. 
Инженерите твърдят, че пълно-размерен дисплей няма да бъде на разположение още дълго време, обаче екран с няколко пиксела може да очакваме съвсем скоро. Самата леща за сега няма никаква батерия.
 
Инженерите предполагат, че може да се използва слънчева енергия от соларен панел. Казват:
„Имаме огромно място да разширяваме лещата извън зоната за виждане“ 
Предполага се, че лещата ще получава актуални информации чрез Wi-Fi. Въпросът е, как да почистим такива контактни лещи. Почистването натоварва лещите хем механично хем химически. Ще издържат ли тези металните, твърди телове при манипулация с контактна леща?
 
Контактните лещи са с високи изисквания като здравословни медицински материали. Тези дигитални лещи ще отговарят ли на този висок стандарт? Трябва да почакаме отговорите на тези и други въпроси.
 
Науката обаче напредва и изследванията имат много интересни резултати. Само фантазията на хората ограничава ползата от контактни лещи с виртуална реалност. 
С нетърпение очакваме новини за тези страхотни „екрани“ сложени директно в окото. 
 
Източник: https://www.sciencedaily.com

Текст на коментара