Какви са пораженията за зрението при пушачите?

Публикувана от lensmarket 26/10/2016 1 Коментари

Преди да запалите следващата си цигара, помислете как този навик може да повлияе на Вашето зрение. 

Какви са пораженията за зрението при пушачите?

Пушенето е удоволствие, което доказано увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, рак и  други, но може да увреди и Вашите очи. Макар и някои симптоми като сухота в очите, която може да бъде предотвратена, други предизвикват трайни и необратими увреждания. Преди да запалите следващата си цигара, помислете как този навик може да повлияе на Вашето зрение.

 Нарушено централно зрение

С възрастта се увеличава риска от развитие на дегенерация на макулата (AMD), която тютюнопушенето благоприятства още повече. Макулата е част от ретината, която е отговорна за централното зрение.

При наличие на AMD, клетките в макулата започват да се влошават, като засягат способността Ви да четете, шофирате или дори да разпознавате лица. Според направени изследвания след системен преглед, който е публикуван в онлайн списанието "Eye”, рискът за развитие на AMD  при пушачите е от 2 до 3 пъти по-голям  от непушачите.

Какви са симптомите ако развиете AMD:

·       Отделните думи в книги, списания или дигитални екрани започват да изглеждат замъглени.

·       Цветовете са избледнели.

·       Правите линии изглеждат вълнисти

·       Появява се бяло петно или по-тъмно в центъра на зрението ви.

·       Имате нужда от по-ярка светлина за четене или работа.

Катаракта

Катаракта е естествена последица от застаряването при много хора, но ако сте пушач, то вероятността да я развиете е два пъти по-голяма. Катаракта се появява на лещите на очите и зрението става по-мътно. Когато лещата губи своята естествена прозрачност, зрението Ви е размазано. Освен замъглено виждане при Катаракта има и други признаци като:

·       Често е необходимо да се променя диоптъра на Вашите контактни лещи или очила.

·       Появява се двойно виждане

·       Има по-избледнели цветове

·       Повишени отблясъци от лампи и фарове на автомобили

·       Лошо нощно виждане

Увеит

Пушенето също така увеличава риска от развитие на увеит, инфекция, която може да доведе до слепота. Увеит засяга средния слой на окото и причинява зачервяване, болка и замъглено зрение. Нелекуваният увеит може да доведе до дегенерация на зрителния нерв, отлепване на ретината, глаукома и катаракта. След множество прегледи и изследвания, на това кои са рисковите фактори за пациентите, лекарите  от Фондация Proctor, открили, че при пушачите е 2,2 пъти по-вероятно да развият увеит, отколкото непушачите.

Диабетна ретинопатия

Диабетната ретинопатия е водеща причина за слепота и увреждане на зрението в трудоспособна възраст, според Националния очен институт. Тютюнопушенето увеличава риска от развитие на диабет и дори може да ускори развитието на диабетна ретинопатия.

Сухота в очите

Излагането на цигарен дим може да предизвика възпаление и сухота в очите Ви. Обикновено сухото око не причинява трайни увреждания на очите, но при по чести излагания на дим, състоянието може да бъде много неприятно, особено за тези, които носят контактни лещи.

Симптомите на сухо око, включват:

·       Болка

·       Зачервени очи

·       Чувствителност към светлина

·       Чувство за песъчинки в очите

·       Сърбеж в очите

·       Умора

·       Замъглено зрение

·       Трудност при четене

Ако сте пушач редовните очни прегледи са задължителни.

Три причини да спрете да пушите ДНЕС

Понякога е по-лесно да се откажете от тютюнопушенето, ако имате една добра причина. Тук Ви даваме три, с които се надяваме да решите да се откажете от този лош навик.

Отказването предотвратява увреждане на очите

Без добро зрение, целият Ви свят се променя. Дребни неща като например шофиране до магазина или четене на книга преди лягане, стават невъзможни. При отказ от тютюнопушене Вие ще си помогнете да  запазите зрението си, което ще Ви позволи да продължите да правите нещата, които сте правили до сега нормално.

Отказването предпазва от увреждане очите на домашните Ви любимци

Пушенето не само уврежда Вашите очи, то също може да повлияе на здравето на вашите домашни любимци. Те страдат от същите симптоми като пушачите.

Не само пушенето влияе, но и пасивното такова

Пасивното пушене засяга семейството и приятелите. То е причина за поява на астма, респираторни инфекции, синдром на внезапната детска смърт, хронична кашлица и чести ушни инфекции. Ако пушите, докато сте бременна, бебето ви  е много вероятно  да изпита проблем със зрителния нерв или страбизъм.

1 Коментари

Петър:
29/05/2017, 12:17:14 PM
Отговори

Дето има една приказка .....дядо ми пуши 100 години и нищо му няма. Аз пък се изненадвам че и за зрението пушеното било вредно. Сега очаквам статия на тема : пушенето е вредно за загубата на слух......еееее какви ли не глупости измислят вече

Geri:
29/05/2017, 12:19:24 PM

Не са глупости образовай се !!!

Текст на коментара