Поленовите алергии и как да се справим с тях

Публикувана от Яна Блехова 16/10/2018 0 Коментари

Поленовата алергия може да причини сериозни тревоги. Човек наистина може да полудее от непрекъсната рекичка от носа, зачервените и парещи очи. Когато човек носи контактни лещи, проблемите се увеличават. През многото сълзи не вижда нищо. Дори неговият очен специалист го съветва да не носи контактни лещи поне до края на поленовата алергия. Не и това!

Алергичният сезон по принцип трае 10-11 месеца и може да се раздели на три части в зависимост от групата алергени, която в момента е най-силна. Първа част е в начало на пролетта - пролетна алергия - започва когато разцъфнат дърветата. Трае приблизително два месеца, зависи от времето. Поленът от дърветата е най-честата причина за алергия.
Вашият алерголог може да ви каже какви видове дървета са най-опасни лично за вас. Втората пролетна алергия е обикновено само един месец, в зависиомст от времето. В този период са доминантни полените по тревата. Последна част на алергичния сезон, която последните годините неприятно се засилва, е есенната алергия. Дължи се на поленови частици и плесени .
За да разберете какво ви пречи може да ви помогне алергичния календар. Сравнете датите на вашите проблеми с календара на цъфтежа и веднага ще разберете какво ви пречи.

Вероятно сте забелязвали, че признаците на алергия се засилват когато времето е топло и ветровито. Да, логично е. Защото вятърът раздухва полена от току-що цъфналите дървета на всички страни. Вероятно в този момент сте си пожелавали космически скафандър за да можете да дишете поне малко нормално. В този момент контактните лещи допринасят още повече за дразненето на очите.

Има ли изход освен медикаменти? Какво може да ви помогне в борбата с алергията?
- спазвайте правилни хигиенни навици за миене на ръцете
- използвайте еднодневни контактни лещи, например Biotrue 1 Day Bauch+Lomb
- редовно използвайте очни капки, например Avizor Lacrifresh Moisture
- когато сте навън използвайте прилепнали слънчеви очила, за да пазите очите си
- избягвайте да пипате очите
- намалете използването на грим
- не излизайте навън по време на вашият алергичен сезон
- не отварайте прозорците по време на алергия
- навън носете маска
- тревата около вашия дом да бъде окосена
- когато се приберете вкъщи сменете всички дрехи, вземете си душ и си измийте косата
- старайте се да не докосвате тревата (по време на алергия забравете за пикника)
- най-често, доколкото е възможно, къпете и вашите домашни любимци (тяхната козина събира и съхранява алергени)
- почиствайте прахта вкъщи по-често
- ежедневно почиствайте с прахосмукачка с воден филтър
- сменяйте по-често филтъра на климатика
- изпраните дрехи сушете в сушилня

Да, да се преживее алергичния сезон е голяма работа. Изисква се внимание, търпение и разбиране от страна на цялото семейство. Родители, насочвайте децата си за правилните начини, с които да се грижат за себе си. Важно е да можете да преодолеете този труден период без да се откажете от ползите на контактните лещи.

Текст на коментара