Как да предпазим очите си от слънцето?

Публикувана от Яна Блехова 22/04/2019 0 Коментари
Лятото наближава. Все по-често и по-често имаме дълги слънчеви дни. И така лека по-лека започваме да мислим за лятната ни почивка. Морето, бирата, ветрецът -  O каква красота!
Въпреки всички ползи, почивката и по-дългия престой навън крие една опасност. Всички я познаваме много добре. Става дума за ултравиолетовoто излъчване. Че UV светлината е вредна за нашата кожа е широкоразпространен факт. За да не остаряваме толкова бързо използваме слънчево-защитни кремове за лице и тяло.
 
Но как да предпазим очите си?
Кратка информация за UV лъчи:  Ултравиолетовите лъчи (UV) са електромагнитно излъчване с дължина на вълната между
10 и 400 nm, и с енергия между 3,10 и 124 електрон-волта.* Ултравиолетовo излъчване се отразява от повърхността. Затова не може да се скрием успешно пред него в сянка.
Обикновено се различава
UV-A с вълнов обхват 400 nm - 315 nm
UV-B с вълнов обхват 315 nm - 280 nm
UV-C с вълнов обхват 300 nm - 200 nm
Голяма част на UV-C лъчи е погълната от защитна атмосфера. По-голям шанс за повреда крият високо-снежните планини. Сега няма да говорим за този вид, защото е по-рядко срещан.
 
Какво ни причинява излъчването на очите ни?
Конюнктива - поема защитна роля, подобно като кожата ни. Еднократно голямо
количество на UV лъчи причинява акутно възпаление. Хронично пренатоварване прави
птеригиум. Със сянката си помагат клепачите, миглите и веждите. Роговицата - успешно пази вътрешните части на окото. Обаче по-дълга експлозия от UV излъчване причинява акутно възпаление и може да стигне чак до дефинитивно повреждане на роговицата.
A лещата - когато е подложена на честа и дълга експозия UV излъчване причинява катаракта.
Очите ни имат нужда от защита- Факт!
Специалистите препоръчват да не излизаме навън между 12 и 16 часа. Знаете ли че облаци поемат само 10% от UV лъчите. Означава ли това, че мрачния ден не е безопасен? Важно е да използваме шапка с периферия или с козирка. И естествено, качествени слънчеви очила.
Има ли още нещо на разположение?  Да!
Както разбрахме, вътрешни части на окото са в опасност. Една много хубава защита предлагат контактните лещи с UV защита. Ние можем да ви предложим например ACUVUE OASYS UV   
Между другото уникалните продукти на марка Acuvue предлагат слънчева защита 98% на UV-B и 81% на UV-A лъчи. Фирма Johnson and Johnson полага големи усилия да разбере как да предпазим нашите очи от вредното UV излъчване.
 
Ние много обичаме нашите клиенти, особено първите които пазаруват.  При първата си поръчка ще получите подарък 10% намаление с код: 1ord
 
За да се наслаждаваме на приятна и безопасна почивка на морето имаме нужда малко от подготовка. Необходими са ни слънчевозащитен крем, шапка и очила. Сега разбрахме, че и контактните лещи с UV защита са важен помощник. Ще ни помогнат да запазим вътрешните части на окото и конюктива чисти и здрави.

Текст на коментара