ВЪПРОСИТЕ ЗА TИЙНЕЙДЖЪРИТЕ И КОНТАКТНИТЕ ЛЕЩИ - ЧАСТ 2

Публикувана от lensmarket kabakchiev 19/01/2016 0 Коментари

Трудно ли е поставянето на контактни лещи?

Някои хора се чудят дали ще боли, когато ще поставят контактни лещи за пръв път в очите си. Страхът е разбираем и е свързан с нежеланието нещо чуждо, да се докосне до техните очи. Но след като се научат как да слагат и премахват контактните лещи, повечето хора  напълно безболезнено и  лесно правят това.

 

 

Безопасни ли са контактните лещи ?

За тийнейджърите, контактните лещи могат да бъдат по-безопасни, отколкото очилата в много ситуации. За разлика от очилата, контактните лещи е малко вероятно да бъдат повредени по време на футбол, баскетбол и други  спортове. Плюс това, ако спорта изисква предпазни очила или маска за ски,  е по-удобно и комфортно да ги носите с контактни лещи, отколкото над очилата.

 

Контактните лещи са безопасни, ако се грижите правилно за тях. Не трябва да споделяте вашите лещи с приятели или да ги носите по-дълго от предписаното. Редовното посещение при очен лекар също е важно. Запомнете: ако по някое време очите ви не изглеждат добре, не се чувствате добре или не виждате добре - консултирайте се с Вашия лекар.

 

 

Може ли контактна леща да се" забие" зад окото ?

Естествена мембранна бариера съществува между предната и задната част на окото. Това никога не би могло да се случи.

 

    

Какво ще кажете за цветни и  лещи със специални ефекти ?

Цветните контактни лещи ,  предлагат естествено изглеждащ променен  цвят на очите.

Когато купувате цветни контактни лещи е важно да сте запознати с името на производителя, което гарантира тяхното качество.

Не забравяйте, че ако ползвате козметични контакти лещи, които се носят само от време на време, те трябва да бъдат правилно съхранявани и дезинфекцирани между носенията.

 

 

Може ли да се спи с контактни лещи?

Не всички контактни лещи са предназначени за преспиване. Освен това, не всеки човек може да се адаптира към това, дори при използване на подходящи лещи. Посъветвайте се с вашият очен лекар дали вие можете да преспивате с контактните лещи, който са одобрени за това.

 

 

Какви са различните видове контактни лещи?

Контактните лещи могат да бъдат групирани заедно на базата на няколко характеристики:

Меки лещи или твърди газ пропускливи ( наричани още RGPs).

График на носене: Лещите могат да бъдат ежедневни за еднократна употреба за подмяна един път на месец

на 3 месеца или веднъж годишно.

Ежедневните лещи за еднократна употреба се изхвърлят всеки ден и не се нуждаят от грижи,

което ги прави здрави и изключително подходящи за тийнейджъри.

В допълнение към казаното по-горе, лещи се предлагат в цветове и дизайн за хора, които се нуждаят от диоптри, или имат астигматизъм.

 

 

Как да реша кой контактни лещи са подходящи за мен?

Вашият лекар може да ви помогне да решите коя комбинация от функции е точно за вас. В допълнение към предпочитанията , лекарят ще прецени структурата на окото, слъзния секрет и зрителна острота, за да определи какви контактни лещи ще бъдат най-подходящи и удобни за Вас.

 

Прочети още част 3

Текст на коментара