ВЪПРОСИТЕ ЗА TИЙНЕЙДЖЪРИТЕ И КОНТАКТНИТЕ ЛЕЩИ - ТРЕТА ЧАСТ

Публикувана от lensmarket kabakchiev 19/01/2016 0 Коментари

Ако имам астигматизъм или силна рецепта, не трябва ли да нося очила?

Вече НЕ ! Това може да е било преди години, но сега контактните лещи са произведени и работят за почти всички, включително и за хората с астигматизъм. Между другото, контактните лещи, предназначени за астигматизъм се наричат Тoric, и те вече са достъпни и за еднократна употреба.

 

Лазерната корекция (LASIK) по-добър вариант за тийнейджъри от контактни лещи?

Лазерната операция не е опция за тийнейджъри. Според FDA минималната възраст за лазерна корекция на зрение е на 18 (или поне 21 при някои процедури). Причината е, че очите на тийнейджърите "все още могат да се променят" от година на година. Например, по време на гимназия и колеж, късогледство може да се влоши по малко всяка година, докато  окончателна рецепта може да се даде , около средата на 20-те години и това пак не е сигурно. Когато очите се променят толкова бързо, няма смисъл от лазарна корекция върху тях, защото ефектът от операцията няма да е за дълго.

 

Ами ако не се чувствам комфортно?

Понякога родителите, могат да дават на тийнейджърите лещите за пробен период. Ако и тогава не стане, тийнейджърът винаги може да се върне към носенето на очила и повторно-контактни лещи по-късно. Лещите за еднократна употреба са особено добри за да се прецени това.

   

Как да се подготвим за поставяне на контактни лещи? 

Бъдете готови да прекарате един час или повече на ден, в грижа за очите. Слагането на контактни лещи, обикновено се извършва съвсем лесно, когато се спазва предписанието. Вашия очен лекар ще Ви направи тест за да установи от какви лещи се нуждаете. Ако нямате лекар , просто отидете до първата по-голяма оптика, където има практикуващи лекари и попитайте за Вашите контактни лещи. 

Текст на коментара