Защо е възможно до 2050 г. да загубите зрението си? 5 начина да се предпазим.

Публикувана от lensmarket kabakchiev 11/03/2016 0 Коментари

Увеличените случаи на миопия, или късогледство, може да достигнат епидемични нива, ослепявайки до 1 милиард от хората в света. Причината е прекомерното гледане на екрани и монитори.

В момента еволюцията не е приспособила очите ни към гледането в монитор. Хората прекарват средно 9 часа на ден пред екран. И последствията са необратими.

Когато прекарваме дълги часове пред компютъра, очите се напрягат и изсушават. Колкото повече време прекарваме пред монитори, толкова по-голям е шансът да развием късогледство.

1.       Наблюдавайте  за промени в зрението си. Ако забележите нещо необичайно, посетете очен специалист. Признаци на влошено зрение са замъглено виждане, двойни образи, влошаване при ниска осветеност.

2.       Очите Ви се нуждаят от защита от слънцето!  Винаги носете слънчеви очила, които защитават 100% от UVA и UVB лъчите.

3.       Друг начин да защитите очите си, е да поддържате здравословна диета. Консумирането на много плодове и зеленчуци ще предотврати покачване на диоптъра.  Витамините A,C и E са особено полезни за зрението.

4.       Практикувайте правилото 20-20-20. Ако работите на компютър, взимайте си почивка на всеки 20 минути и се фокусирайте върху обект на 20 метра далечина за поне 20 секунди.

5.       Спрете цигарите. Пушенето може да причини катаракта.

Ако вече имате проблем с очите, най-доброто решение са контактните лещи – изберете между еднодневни, едномесечни или такива с по-дълъг срок на носене.
И накрая... Излезте навън, разходете се сред природата, порадвайте се на света! Освен зрението, това ще повлияе добре и на настроението Ви!

Текст на коментара